SPELERS
(m/v - alle leeftijden)

Zijn altijd welkom!
Ervaring aanbevolen, maar niet vereist.

(advertentie)

De eetkamer

Inter Nos doet een stap vooruit

Inter Nos Den Haag
Foto: Bert van Dijk

‘De eetkamer’ is een veel gespeeld stuk en met reden. Het is een gevarieerd stuk met veel verhalen, dat door zes personen gespeeld kan worden, maar ook door een veelvoud daarvan. Inter Nos speelde dit stuk met dertien mensen en vrijwel iedereen speelde meerdere rollen. De verschillende scènes vragen om verschillend spel, en soms kan dat overdreven spel zijn, maar andere scènes vragen weer om ingehouden gespeeld te worden. Dat werd niet door iedere speler begrepen.

Toneelgroep Inter Nos speelde ‘De eetkamer’ van A. R. Gurney Jr.
Regie: Peter Peeters & Anita Pronk
Gezien: zondag 18 maart in Wijkgebouw de Kruin

Sommigen waren heel goed, sommigen minder goed, maar allen speelden met het enthousiasme dat Inter Nos eigen is. Wel zou er iets minder slordig met de tekst omgegaan mogen worden, er waren de nodige versprekingen, waarmee bijvoorbeeld Eduard Bekker heel creatief omging. Zijn tekstkennis mocht wat minder zijn, maar hij kon wel spelen met taal, zeker in zijn scène met de psychiater, waarbij de adsl-ers en asperges ons om de oren vlogen. Zijn inleving in de diverse rollen was goed.
Iemand anders die daarin uitblonk was Jan Koet. Hij kon de omschakeling in de diverse jonge en oudere personages goed aan en vertoonde sterk spel. Voor mij was hij de sterkste van de middag.

Carola Poley deed het goed als moeder van een jonge dochter, maar het spel plezier spatte ervan af toen ze een verveelde puber moest spelen, samen met Anita Pronk die het duidelijk ook naar haar zin had als pubermeisje. In haar scène samen met Rini van der Ark als haar vader, toonde ze dat ze de emoties van deze scène heel goed aankon. Rini van der Ark speelde ook goed, maar mag rust nemen in zijn tekst.

Frank Kielbaey toonde dat hij - in tegenstelling tot de rest - al jaren ervaring heeft. Hij rolde overal rustig doorheen.
Het decor was doelmatig, de tafel was prachtig, een grote waren stoelen die er omheen stonden veel moderner en pasten er niet echt bij.

De Kruin is niet echt een toneelzaal, maar heeft als groot voordeel dat hij vooral breed is, het dressoir stond in het verlengde van de tafel. Jammer was dat er niet echt gebruik van werd gemaakt, alle drankjes kwamen van achter het toneel, alleen de wijn van de laatste scène stond op het dressoir.

De kleding was goed gekozen, alleen hier en daar wat overbodig. Jurriaan van den Barselaar had er in zijn scène met Carola Poley duidelijk problemen mee. Hij kwam op met zijn jas over zijn arm en een stropdas om, was met beide kledingstukken duidelijk verlegen, deed de stropdas af en zat er ronduit mee te rommelen. Neem als regisseur dan de beslissing hem een colbert aan te trekken en doe hem geen stropdas om.

De pruiken waren overbodig, met grime kan iemand er ook anders uitzien en de pruiken waren iets te duidelijk nep.

Maar Inter Nos heeft ten opzichte van vorig jaar een duidelijke stap vooruit gedaan, de groep heeft enthousiaste spelers in huis die wat in hun mars hebben. Het publiek heeft ervan genoten.

Ali Molenaar
Haghespel, jaargang 7, nummer 2, April 2012