SPELERS
(m/v - alle leeftijden)

Zijn altijd welkom!
Ervaring aanbevolen, maar niet vereist.

(advertentie)

Komedie in De Kruin

Vijf vrouwen zitten op een woensdagavond begin juli om een tafel in de kleine vergaderzaal van de Kruin. Ze hebben allemaal een kop thee voor zich en een tekstboekje. De sfeer is geanimeerd; ze lachen veel. Het zijn acteurs van het toneelgezelschap Inter Nos, dat wekelijks repeteert in De Kruin en daar ook twee keer per jaar uitvoeringen verzorgt.

De Boomgaard - september 2013
door Johan van Arragon

Mannen

De meeste mannen zijn kennelijk al met vakantie, of hebben die avond andere bezigheden. Maar de voorbereidingstijd van het nieuwe stuk is krap, dus elk moment dat er gerepeteerd kan worden, wordt aangegrepen. Iedereen doet mee, ook de leden die in dit stuk geen rol hebben, want zo werkt het bij Inter Nos, het is een productie van het hele gezelschap. En kijk, na enige minuten komt daar toch ook een mannelijke speler binnenlopen. Dat is maar goed ook, want hij heeft in de scènes die vanavond worden doorgenomen een belangrijke rol. Het stuk is een goede komedie, maar wel een met scherpe randjes. Er is veel in te ontdekken: overeenkomsten met maatschappelijke situaties, maar het zou evengoed op huiselijke situaties kunnen slaan.

De scènes worden keer op keer herhaald. Thuis is er al veel voor- werk verricht, hier worden de puntjes op de i gezet. En het gaat al behoorlijk goed: hele lappen tekst kennen de spelers al uit het hoofd. En daar waar het niet goed gaat, kan er weer gelachen worden.

Tussen de bedrijven door vertellen de spelers wat ze zo leuk vinden aan toneelspelen en hoe het werkt bij Inter Nos: iedereen kan meedoen. Je hoeft dus niet eerst te slagen voor een auditie. Plezier in toneelspelen staat voorop en plezier hebben ze. Ze zijn het er met elkaar over eens: het toneelgezelschap is als familie voor ze. Dat alleen is al een reden om erbij te blijven, in goede tijden en in slechte.

De meeste tijd gaat zitten in het repeteren, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk wel om dat er een uitvoering wordt gegeven voor publiek. Daar moet alles wat bedacht en geoefend is gaan werken. En dat blijft moeilijk te voorspellen. Dan denk je dat iets leuk is, maar dan blijkt de lach op een heel andere plaats te komen.

Twee weken eerder

Inter Nos is bijna compleet en repeteert vanavond in het decor. Dat is te zeggen: in de grove opzet van het decor. Je moet nog flink wat fantasie gebruiken om een beeld te krijgen van het eindresultaat, maar dan zie je wel dat het spectaculair gaat worden. Ook dat decor is door leden van de groep bedacht en gemaakt en leidt tot discussies.

Steeds gaat het, net als bij de spelsituaties, om de vraag: zal het straks werken voor publiek? De regisseur legt uit waarom hij een paar scènes heeft geschrapt. Vanavond is er een doorloop van een deel van het stuk. Het gaat nu niet meer alleen om de tekst, maar ook om de plaats op het toneel, de houding en de beweging.
De regisseur geeft aanwijzingen voor de houding, zodat van een groepje van drie spelers, die in een kleine ruimte een gesprek voeren, niemand met z'n rug naar het publiek komt te staan. De tekst gaat uit het hoofd, waar nodig nog wel ondersteund door een souffleur. De groepsleden die in dit stuk geen rol hebben spelen publiek en leven intens mee.

Roltypering

Terug naar de kleine vergaderzaal. Na ruim een uur komt de regisseur binnen. Hij introduceert iets nieuws: de roltypering. Iedere speler moet een soort cv bedenken voor z'n eigen rol. Dus: wat voor persoon is dat die jij speelt, wat is zijn of haar achter- grond, wat houdt hem of haar bezig, wat zijn de hobbies? Door zo in het personage te duiken, komt de rol meer tot leven. Ter plekke ontstaat een bont gezelschap, aanleiding tot nieuwe grappen.

De avond vordert en de meligheid neemt toe. Voor de verslaggever tijd om op te stappen. Inter Nos gaat nog even door. Tenslotte moet het publiek in november een voorstelling te zien krijgen zoals het nog nooit gezien heeft!